Viziune a parintelui de copil cu autism
I-am rugat pe cativa dintre parintii care au aderat la programul AEP sa ne ofere o opinie a lor vis-a-vis de cum li s-a schimbat viata in relatie cu al lor copil diagnosticat cu autism. Pentru multi dintre ei a trecut un an de cand s-au apucat de „treaba”. Una dintre mamici ne-a trimis urmatoarea scrisoare:
I-am rugat pe cativa dintre parintii care au aderat la programul AEP sa ne ofere o opinie a lor vis-a-vis de cum li s-a schimbat viata in relatie cu al lor copil diagnosticat cu autism. Pentru multi dintre ei a trecut un an de cand s-au apucat de „treaba”. Una dintre mamici ne-a trimis urmatoarea scrisoare:
Istoria unei mamei de copil cu autism la inceput
„Am intrat în programul A.E.P, avand în minte un haos total legat de ce înseamnă TSA (tulburare de spectru autist), echipa de interventie din jurul copilului, rolul nostru, al parintilor, in procesul de recuperare. Desi am identificat relativ repede, la 1 an și 7 luni, probleme in dezvoltarea copilului, timp de 3 luni am mers la evaluari realizate de psihologi. Am fost asigurați ca copilul nu are nimic, ”isi va reveni, pe masură ce va creste”. Totusi, intuitia maternă nu da gres. Implinise 2 ani cand, in urma unei evaluări mi s-au confirmat suspiciunile.
Am inceput imediat interventia ABA. Observam progrese, doar ca in timp am realizat ca, copilul nu invata nimic. Era totul mecanic si de moment. Am avut un soc. ABA nu era ABA. Era un ghiveci. Tot timpul mi se spunea ca, copilul este dificil, evolueaza într-un ritm greoi. Am refuzat sa continuam și am reluat cautarile. Au urmat alte evaluari, alte dezamagiri, alte programe de duzină, nimic care sa simt ca mă convinge. Copilul implinise deja 3 ani.
La una dintre evaluari, doamna psiholog m-a intrebat daca am auzit de Damian, de pagina de Facebook Autism Educational Project by Damian Nedescu. Nu! Nu auzisem. Mi-a recomandat sa citesc postarile de pe acea pagină. Aceeasi doamna mi-a spus ca echipa de interventie trebuie sa fie formata dintr-un analist comportamental, terapeuti si parinti. Era ceva nou. După o prima vizita la o doamnă analist comportamental, am simtit din nou gustul esecului. Era mai rau decat ceea ce experimentasem pana atunci. „Copilul dvs este afectat sever si ireversibil”. Am simtit ca ma prabusesc. Mi-am sters lacrimile si am mers mai departe, convinsa fiind ca trebuie sa existe o solutie. Eram la mijlocul lunii octombrie , cand am citit un anunt pe pagina lui Damian. Mai erau cateva locuri disponibile în programul AEP. Am aplicat.
După interviul cu Damian, am simtit ca e prea mult pentru mine. Volumul de informatii, seriozitatea, fermitatea lui, m-au blocat, m-au coplesit, dar m-au si trezit la realitate. Mi-a fost limpede ca era ceea ce aveam nevoie pentru a-mi ajuta copilul.
Primul succes
Prima interventie: „contactul vizual”. După aproape 2 ani de așa-zisa interventie ABA, copilul meu nu avea aceasta achizitie. Incepusem sa cred ca e ceva de neatins. In cadrul programului AEP, lucrand doar eu cu el, acasa, l-am obținut in doua saptamani. Mi s-a părut incredibil. De ce? Pentru ca m-am descoperit pe mine, ca mama, o altă versiune a mea. Schimbarea aceasta ne-a redefinit relatia, ne-a apropiat, ne-a făcut parteneri de joaca. Abia atunci am reusit sa-mi inteleg copilul, sa-i accept interesele,
sa ma eliberez de nevoia de control si de incadrarea in tiparul „asa e normal”. Toate interventiile din cadrul programului AEP, au fost un success. Fara nicio exceptie. Copilul de acum jumatate de an, nu mai seamana cu copilul din prezent. Este ancorat în realitate, curios, cooperant. Cand în sfarsit am găsit un analist comportamental si un terapeut pe masura asteptarilor si a
ceea ce am invatat in cadrul programului, au fost uimiti de cate achizitii reusisem sa obtinem prin implicarea mea, ca mamă, coordonata fiind de Damian.
Coaching si o alta perspectiva a relatiei parinte copil cu autism
De fapt, acesta este rezumatul experientei AEP, pentru mine: implicare. Am descoperit cat de importanta sunt pentru copilul meu si ca nimeni nu il poate ajuta mai mult decat mine sa evolueze. Autism Educational Project a fost, pentru mine, o experienta de „alfabetizare” in ale autismului. Am reusit sa punem bazele unei fundatii solide, peste care, in timp si cu rabdare vom ridica și consolida abilitati.
Multumesc cu recunostinta, Damian!
Multumesc intregii echipe aflate în spatele acestui program de succes.
Dragi parinti, nu ezitati sa aplicati pentru acest program. Este ceea ce aveti nevoie pentru a va ajuta, in primul rand pe voi, apoi pe copii. Informatia (de calitate) este putere.”
Autism Educational Project isi propune sa disemineze informatie, cursuri ABA si resurse de recuperare autism, in ceea ce priveste copii cu autism. Autism Educational Project este cea mai importanta sursa de informatie si traininguri pentru parintii copiilor diagnosticati cu autism.
Pentru a avea acces la datele de contact ale acestui comunicat, te invitam sa iti inscrii un cont aici.
resurse autism, cursuri autism, interventia ABA, autism, terapie autism, terapie ABA, recuperare autism, copii autism, damian nedescu, autism educational project
Comunicat publicat de: Agent Promovator srl (click pentru a vizualiza profilul)