Laur GeoTours promoveaza geoturismul
Geoturismul este o forma de turism relativ noua si destul de putin cunoscuta la momentul actual in lume si mai ales in Romania. Acest tip de turism are drept „resurse” elementele de geologie si formele de relief dintr-o anumita zona. Geoturismul promoveaza si aduce in atentia turistilor elemente de geologie si de geomorfologie care au caracter unicat sau care sunt reprezentative si de mare importanta stiintifica pentru anumite regiuni.
Principiile geoturismului
Geoturismul ca si forma de turism vine sa ofere posibilitatea de a organiza activitati turistice si itinerarii organizate chiar si in perioadele de extra-sezon. Altfel spus, geoturismul este o forma de turism care poate fi practicata pe intreaga durata a anului in cele mai multe dintre regiunile care beneficiaza de importante forme de relief cu mare importanta stiintifica si cu mare atractivitate pentru turisti. Pentru organizarea unor geoitinerarii este nevoie de un ghid de turism specializat in geologie, geografie, geomorfologie si geoturism.
Aceasta forma de turism este in stransa legatura cu alte forme de turism precum ecoturismul sau turismul sustenabil. Pe langa promovarea prin turism a unor forme de relief sau a unor elemente de geologie cu aspect de unicat, geoturismul isi propune in primul rand sa protejeze de la distrugere aceste obiective, numite cel mai adesea ca geosituri (din engleza geosite). In acelasi timp geoturismul isi propune sustinerea dezvoltarii economice si sociale a comunitatilor locale.
Cu alte cuvinte geoturismul este un puternic sustinator al elementului de local. Acest lucru se datoreaza faptului ca fiecare regiune dispune de forme de relief foarte atractive din punct de vedere turistic, forme de relief care nu pot fi stramutate intr-o alta locatie. Mai mult decat atat, in cadrul elementelor de atractivitate pe care le au resursele geoturistice sunt incluse inclusiv aspecte de cultura si traditie. In acest sens legendele sau istoria atribuita unor locuri/forme de relief sunt intotdeauna puse in valoare impreuna cu importanta geologica sau geomorfologica a unui geosit.
Nu in ultimul rand geoturismul isi doreste sa aduca un plus inclusiv pe partea socio-economica in dezvoltarea unei regiuni. In acest sens geoturismul contribuie la crearea de locuri de munca prin pregatirea de ghizi de turism specializati in geoturism, prin oferirea de locuri de munca pentru diferite mestesuguri si obiecte de artizanat sau prin crearea de locuri de munca conexe turismului. In ceea ce priveste dezvoltarea sociala a unei regiuni, geoturismul are un puternic caracter educativ pentru comunitatile locale prin faptul ca ofera informatii si educatie cu privire la protejarea mediului inconjurator si la intelegerea mai profunda a importantei avute de formele de relief in bunastarea comunitatilor locale.
Prin urmare, atunci cand discutam despre principiile pe care se bazeaza geoturismul ca si forma de turism, avem in vedere protejarea elementelor de geologie si de geomorfologie cu caracter unicat, promovarea unui turism sustenabil, dezvoltarea socio-economica a comunitatilor locale, si educarea comunitatilor locale cu privire la relatia om-mediu inconjurator.
Invitatie la geoturism cu Laur GeoTours!
Pornind de la principiile care stau la baza geotourismului, cu siguranta ca aceasta forma de turism poate contribui semnificativ la dezvoltarea turismului in orice regiune din Romania si la dezvoltarea comunitatilor locale. In contextul in care geoturismul in tara noastra este cunoscut mai degraba la nivel academic prin studiile stiintifice realizate pentru evaluarea potentialului geoturistic din anumite zone, Laur GeoTours isi propune sa aduca in atentia publicului larg aceasta forma de turism prin organizarea unor geoitinerarii.
Laur GeoTours (Laurentiu Artugyan) este un ghid de turism specializat in domeniul geografiei, geomorfologiei si geoturismului si care isi propune sa promoveze aceasta forma de turism in Romania. In urma unui tur ghidat in care geosit-urile sunt promovate, un turist va putea sa inteleaga mai bine modul in care s-au format sau au evoluat formele de relief dintr-o anumita regiune, dar va putea sa inteleaga mai bine care este importanta reliefului pentru bunastarea si dezvoltarea comunitatilor locale. Aceste tururi organizate se adreseaza inclusiv elevilor si studentilor, acestia putand acumula cunostinte importante in domeniul Stiintelor Pamantului si avand posibilitatea de a invata importanta protejarii formelor de relief.
Daca toate aceste informatii te-au facut curios in ceea ce priveste geoturismul, atunci nu iti ramane decat sa iei legatura cu Laur GeoTours pentru a participa la unul dintre geoitinerariile propuse de acest ghid de turism specializat in geoturism sau pentru a organiza un itinerariu personalizat in care sa descoperi anumite atractii geoturistice pe care iti doresti de mult timp sa le vizitezi.
Pentru a avea acces la datele de contact ale acestui comunicat, te invitam sa iti inscrii un cont aici.
ghid de turism, geoturism, itinerarii turistice, geografie
Comunicat publicat de: Artugyan Laurentiu-Flavius PFA (click pentru a vizualiza profilul)