Într-o societate în care nimic nu mai este sigur, convenţiile matrimoniale încheiate la notar sunt o rază de speranţă pentru cupluri!

Soţii sau mai bine zis viitorii soţi pot opta pentru alegerea regimului matrimonial la momentul încheierii căsătoriei, prin încheierea unei convenţii matrimoniale care va fi depusă în faţa ofiţerului de stare civilă la data celebrării acesteia. Regimul matrimonial poate fi schimbat numai după un an de la data căsătoriei.

Pentru a păşi cu dreptul în viaţa de familie, cuplurile care doresc să fie sigure de bunurile lor trebuie să apeleze la un cabinet notarial în zona Victoriei pentru a încheia o convenţie matrimonială. 

Există trei tipuri de regimuri matrimoniale consacrate de legislaţia din România, care includ regimul comunităţii legale, regimul comunităţii convenţionale şi regimul separaţiei de bunuri.

Ce prevederi legale există în vederea încheierii unei convenţii matrimoniale?

Pentru a încheia în mod corespunzător o convenţie matrimonială, soţii nu au obligaţia de a se supune regimului legii aflate în vigoare, având libertatea de a încheia o convenţie matrimonială adaptată situaţiei lor personale. Codul Civil presupune existenţa a 3 regimuri contractuale, cele menţionate anterior, toate având în comun principiul că soţii au libertatea de a adopta regimul matrimonial pentru care au optat. Cu toate acestea, libertatea le este supusă unor restricţii, întrucât soţii trebuie să respecte anumite principii.

Convenţiile matrimoniale, indiferent de forma lor, trebuie încheiate în faţa unui notar şi au următoarele caracteristici din punct de vedere legal:

  • regimul comunităţii de bunuri este prevăzut în art 1497 din Codul Civil, în care soţii îşi pot alege dintr-un număr de regimuri matrimoniale. În cazul comunităţii universale, bunurile prezente şi viitoare, mobile şi imobile sunt bunuri comune, ceea ce înseamnă că soţii nu au bunuri proprii, dor cu excepţia în care bunurile prin natura lor sunt proprii unuia dintre soţi;
  • regimul separaţiei de bunuri este reglementat de articolele 1526-1541 din Codul Civil, în care soţii nu au bunuri comune, ci toate bunurile aparţin fie unuia dintre soţi, fie celuilalt;
  • regimul participării la achiziţii este reglementat de articolele 1569-1581 din Codul Civil, în care fiecare soţ îşi păstrează libertatea de a administra, de a administra şi de a beneficia, dar şi de a înstrăina bunurile personale şi de a răspunde pentru orice datorie contractată.

Perioadă în care contractul matrimonial poate fi încheiat şi în care acesta intră în vigoare

Convenţia matrimonială este un act care poate fi întocmit înainte de căsătorie, dar şi în timpul căsătoriei. Contractul intra în vigoare la data încheierii căsătoriei. Dacă este semnată în timpul căsătoriei, această convenţie intră în vigoare între părţi la data actului notarial.

Cu certitudine că acel contract poate fi modificat după o perioadă de doi ani în care a fost în vigoare din punct de vedere legal, tot în fata notarului şi cu anumite restricţii, de către unul dintre soţi sau ambii soţi şi contractul poate fi schimbat în întregime.Comunicat publicat de: Digital x (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Digital x

Despre avantajele și dezavantajele unei terase închise

Multe dintre terasele caselor noastre nu sunt suficient folosite, fapt pentru care proprietarii optează să închidă terasele, transformându-le astfel într-o prelungire a unei camere.

Importanța serviciilor de curăţenie în orice birou

Un proces complet de curăţenie la birou implică mai mult decât un simplu procedeu zilnic de eliminare a mizeriei, prafului şi a substanţelor care se…

Tipuri de fundaţii pentru construcţia casei

Pentru casele unifamiliale, fundațiile semi-adânci reprezintă adesea un bun compromis între eficiență și buget. Acestea susțin întreaga greutate a structurii și trebuie să asigure stabilitatea…

Cum alegi cea mai bună armă de autoapărare cu electroșoc

Nu este necesar ca oamenii să deţină o centură neagră la karate pentru a opri un atacator sau a se apăra de câini. Uneori, pentru…

Cum se vindecă depresia fără medicamente?

Persoanele cu depresie se simt adesea neajutorate.
Vezi profilul Digital x