Într-o societate în care nimic nu mai este sigur, convenţiile matrimoniale încheiate la notar sunt o rază de speranţă pentru cupluri!

Soţii sau mai bine zis viitorii soţi pot opta pentru alegerea regimului matrimonial la momentul încheierii căsătoriei, prin încheierea unei convenţii matrimoniale care va fi depusă în faţa ofiţerului de stare civilă la data celebrării acesteia. Regimul matrimonial poate fi schimbat numai după un an de la data căsătoriei.

Pentru a păşi cu dreptul în viaţa de familie, cuplurile care doresc să fie sigure de bunurile lor trebuie să apeleze la un cabinet notarial în zona Victoriei pentru a încheia o convenţie matrimonială. 

Există trei tipuri de regimuri matrimoniale consacrate de legislaţia din România, care includ regimul comunităţii legale, regimul comunităţii convenţionale şi regimul separaţiei de bunuri.

Ce prevederi legale există în vederea încheierii unei convenţii matrimoniale?

Pentru a încheia în mod corespunzător o convenţie matrimonială, soţii nu au obligaţia de a se supune regimului legii aflate în vigoare, având libertatea de a încheia o convenţie matrimonială adaptată situaţiei lor personale. Codul Civil presupune existenţa a 3 regimuri contractuale, cele menţionate anterior, toate având în comun principiul că soţii au libertatea de a adopta regimul matrimonial pentru care au optat. Cu toate acestea, libertatea le este supusă unor restricţii, întrucât soţii trebuie să respecte anumite principii.

Convenţiile matrimoniale, indiferent de forma lor, trebuie încheiate în faţa unui notar şi au următoarele caracteristici din punct de vedere legal:

  • regimul comunităţii de bunuri este prevăzut în art 1497 din Codul Civil, în care soţii îşi pot alege dintr-un număr de regimuri matrimoniale. În cazul comunităţii universale, bunurile prezente şi viitoare, mobile şi imobile sunt bunuri comune, ceea ce înseamnă că soţii nu au bunuri proprii, dor cu excepţia în care bunurile prin natura lor sunt proprii unuia dintre soţi;
  • regimul separaţiei de bunuri este reglementat de articolele 1526-1541 din Codul Civil, în care soţii nu au bunuri comune, ci toate bunurile aparţin fie unuia dintre soţi, fie celuilalt;
  • regimul participării la achiziţii este reglementat de articolele 1569-1581 din Codul Civil, în care fiecare soţ îşi păstrează libertatea de a administra, de a administra şi de a beneficia, dar şi de a înstrăina bunurile personale şi de a răspunde pentru orice datorie contractată.

Perioadă în care contractul matrimonial poate fi încheiat şi în care acesta intră în vigoare

Convenţia matrimonială este un act care poate fi întocmit înainte de căsătorie, dar şi în timpul căsătoriei. Contractul intra în vigoare la data încheierii căsătoriei. Dacă este semnată în timpul căsătoriei, această convenţie intră în vigoare între părţi la data actului notarial.

Cu certitudine că acel contract poate fi modificat după o perioadă de doi ani în care a fost în vigoare din punct de vedere legal, tot în fata notarului şi cu anumite restricţii, de către unul dintre soţi sau ambii soţi şi contractul poate fi schimbat în întregime.



Comunicat publicat de: Digital x (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Digital x

Ce poate face o companie inovativa si dinamica pentru a trece intr-o noua etapa?

Demararea unei afaceri si conducerea acesteia pentru dezvoltare si atingerea unui anumit prag, considerat a fi unul de succes, presupune foarte multa munca, dedicare si…

Care sunt cele mai bune efecte speciale pentru evenimentele sportive?

Pentru unii oameni, sportul reprezinta un simplu hobby, in timp ce pentru altii, un stil de viata sau chiar o cariera. Printre cele mai populare…

Tu ai aflat secretul din spatele proiectelor de succes?

Orice proiect are nevoie de o persoana care sa gestioneze activitatile din interiorul lui, pentru ca doar asa cei implicati se pot asigura ca vor…

Cele mai bune geci de vanatoare

Se pare ca tot mai multi oameni devin vanatori, deoarece isi doresc activitati in aer liber pentru a-si imbunatati calitatea vietii. In acelasi timp, piata…

Cum pot firmele să abordeze un management sigur al deșeurilor în contextul economiei circulare?

Decizia societăților economice de a crea și implementa un model de business sustenabil implică o nouă etapă de dezvoltare, acest lucru influențând pozitiv imaginea lor…
Vezi profilul Digital x