Avantajele butoaielor pentru vin din polipropilena
De zeci de ani industria vinului a folosit rezervoare din beton, butoaie din otel inoxidabil de toate dimensiunile, butoaie mari si mici din lemn realizate din copaci variind de la sequoia la stejar si pana la castan, precum si butoaie pentru vin din fibra de sticla. Butoaiele pentru vin din polipropilena nu au facut nicio patrundere substantiala in industria vinului pana la mijlocul anilor 1980. In ultimii ani, numeroase inovatii privind butoaiele pentru vin din polipropilena au devenit disponibile pentru industria viticola, si in special pentru cramele mici si mijlocii.
Pentru realizarea primelor butoaiele pentru vin din polipropilena au fost folosite diverse materiale si metode de constructie, cu rezultate variabile. Din pacate, rezervoarele de plastic timpurii au conferit vinurilor depozitate in ele o aroma non-vinica pentru perioade lungi de timp. Aceste rezervoare au fost folosite ulterior pentru a stoca apa in scopuri agricole.
Nu a fost nevoie sa supuna butoaiele de vin din plastic discriminarilor fine ale profilurilor de aroma ale apei pe care o depozitau pentru nevoile agricole, dar pastrarea aromei unui vin vechi delicios era ceva esential pentru oenologi. Principala sursa de aroma s-a dovedit a fi diversii plastifianti utilizati la fabricarea butoaielor. Desi acest defect a fost corectat cu multi ani in urma, pentru personalul vinificator a durat mult timp sa inteleaga ca butoaiele pentru vin din polipropilena nu trebuie sa afecteze aromele si gusturile vinului depozitat in ele.
Exista numeroase motive pentru care acest tip de butoaie sunt atractive pentru industria vinului. In primul rand, sunt concepute pentru a fi utilizate in industria vinului; in al doilea rand, asigura o utilizare maxima a spatiului de podea; in al treilea rand, oxigenul poate patrunde prin peretii unora dintre ele, deoarece polimerii utilizati in constructia lor permit ceea ce se numeste „permeatie controlata”; in al patrulea rand, rezervoarele sunt sigilabile; si in al cincilea rand, aceste rezervoare ofera economii semnificative de costuri.
Butoaiele pentru vin din polipropilena au o alta caracteristica care le face mai utile decat celelalte. Una dintre defectiunile des intalnite este etansarea din partea superioara. Acolo apar frecvent probleme, iar garnitura se dezumfla, expunand vinul la aer si la contaminare microbiologica. Vinul se poate degrada si, in cele din urma, reduce profiturile pentru crama.
Acest lucru se intampla si cu butoaiele standard din otel inoxidabil, deoarece supapa de eliberare a vidului de presiune din partea de sus permite aerului sa intre si sa iasa in functie de modificarile zilnice ale volumului de vin in presiunea aerului din interiorul butoiului. Lichidele se dilata si se contracta in volum direct proportional cu temperatura. Cu cat diferenta de temperatura este mai mare, cu atat este mai mare modificarea volumului, rezultand o umflatura si o posibila ruptura a unui butoi pentru vin – daca acesta ar fi complet etans.
Butoaiele pentru vin din polipropilena de la Gradenia sunt si ele etanse. Au loc aceleasi variatii de temperatura, dar polipropilena este flexibila si permite modificari de volum fara pericol de rupere, in conditiile fluctuatiilor normale de temperatura intr-un mediu de vinarie. In acest tip de butoi, vinul este mentinut microbiologic in aceeasi stare ca atunci cand a fost introdus in rezervor.
Oricine cumpara echipamente din otel inoxidabil pentru industria vinului stie bine cat costa otelul inoxidabil. Polipropilena ofera o alternativa mult mai ieftina, precum si o economie de energie, prin faptul ca este mai usor din punct de vedere al transportului. In plus, exista economii semnificative care apar cu utilizarea unor butoaie pentru vin din polipropilena in locul unuia de stejar.
De asemenea, un butoi din lemn confera aroma timp de la trei pana la cinci ani, iar un butoi pentru vin din polipropilena pretinde o viata utila de cel putin 20 de ani. Alte studii de comparare a costurilor arata ca un butoi pentru vin din polipropilena reprezinta aproximativ 12% din costul unui volum echivalent in butoaiele conventionale de stejar. Economiile se datoreaza costului pentru lemnul efectiv folosit in productia de vin si manoperei economisite la manipularea cantitatii de vin.
butoi, vin, polipropilena
Comunicat publicat de: serbanescu cristian pfa (click pentru a vizualiza profilul)